W gaszowickiej świetlicy postanowiliśmy zrobić pożywny i zdrowy koktajl pomarańczowo-jabłkowo-ananasowy. Na początku zajęć wspólnie przypomnieliśmy sobie, jakie bogactwo niosą ze sobą owoce i warzywa. Przypomnieliśmy sobie również, dlaczego warto jeść nabiał. Po krótkiej burzy mózgów rozwiązaliśmy krzyżówkę dotyczącą wiedzy owocowej, a później przystąpiliśmy do pracy. Obraliśmy i pokroiliśmy wszystkie potrzebne owoce. Następnie zblendowaliśmy oraz dodaliśmy jogurt. Wszystkie świetliczaki włączyły się ochoczo do pracy. Przygotowanie pożywnego koktajlu sprawiło nam dużo przyjemności, jednak najlepszą częścią wspólnej pracy była degustacja. Koktajl bardzo smakował wszystkim świetlicowym dzieciom. Postanowiliśmy częściej, szczególnie teraz podczas zimowego okresu wzbogacać nasze organizmy w cenne i potrzebne witaminy oraz minerały.